Blog

Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa kertoo naisten oikeuksien tilasta Afganistanissa

Khaled Hosseini on tullut kuuluisaksi Afganistania kuvaavista tarinoistaan, kuten Tuhat loistavaa aurinkoa, joka on julkaistu vuonna 2007 ja suomennettu vuonna 2008. Tämän Khaled Hosseinin tarinan erittäin osuva alkuperäinen, englanninkielinen nimi on A Thousand Splendid Suns. Khaled Hosseini on tullut kuuluisaksi erittäin hyvänä tarinankertojana, jota voidaan pitää erityisen ansioituneena myös siitä syystä, että hänen kirjoittamansa kirjat ovat nostaneet Afganistanin erilaisine epäkohtineen suuren yleisön tietoisuuteen.

Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa on upea teos

Tarinassaan Tuhat loistavaa aurinkoa Khaled Hosseini ylittää melkein itsensäkin. Tästä kirjasta löytyy neljä osaa, joista ensimmäinen keskittyy tarkastelemaan afganistanilaisen Mariamin elämää, toinen sekä neljäs osa Lailan elämää ja kolmas osa näiden molempien naisien elämää. Tämän Khaled Hosseinin teoksen suureksi ansioksi voidaan laskea juuri se, kuinka tarina kuvaa koskettavalla tavalla afganistanilaisten naisten arjessaan kohtaamia haasteita.

Kirjan päähenkilöt

Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa -tarinan toinen päähenkilö on köyhyyteen syntynyt Mariam, joka on samaan aikaan sekä muslimi, tyttö että avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi. Tästä syystä Mariamia kutsutaan haramiksi ja hänen elämänsä on erityisen haastavaa. Myös Mariamin äidille elämä on haasteellista ja lopulta hän päättää hirttäytyä. Tämän jälkeen Mariam joutuu naimisiin Rashidin kanssa, joka on 30 vuotta Mariamia vanhempi. Lisäksi Rashid osoittautuu väkivaltaiseksi sen jälkeen, kun Mariam ei onnistu synnyttämään hänelle poikalasta.

Tämän Khaled Hosseinin tarinan toinen päähenkilö on Laila, josta tulee lopulta Rashidin toinen vaimo. Myös Lailan tärkein tehtävä on synnyttää poikalapsi Rashidille. Khaled Hosseinin kirja kuvaa hyvin selkeästi naisten oikeuksien puutteellisuutta Afganistanissa, joka on monelle lukijalle kovin vieras maa. Se on maa, jossa naisten koulutustaso on eritttäin alhainen ja jossa naisten lukutaidottomuus on melkeinpä sääntö kuin poikkeus. Maassa myös raskauskuolleisuus sekä synnytyskuolleisuus on maailman kärkiluokkaa. Vaikka Khaled Hosseini onkin itsekin afganistanilaistaustainen, hän ei pelkää nostaa kirjassaan esiin maansa epäkohtia.

appdev