Blog

Khaled Hosseinin Leijapoika pureutuu epätasa-arvoisen ystävyyden ytimeen

Tuhat loistavaa aurinkoa -kirjan ohella Leijapoika on yksi Khaled Hosseinin menestysteoksista, joka onnistuu kuvailemaan afganistanilaista elämänmenoa perin koskettavalla tavalla. Tämä Khaled Hosseinin teos pureutuu lisäksi epätasa-arvoisen ystävyyden sekä petturuuden ytimeen.

Khaled Hosseinin Leijapojan päähenkilöt

Toisin kuin Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa -tarinassa, tämän kirjan päähenkilöt ovat miehiä – tai oikeastaan tarinan alussa vielä pelkkiä poikasia. Khaled Hosseini on sijoittanut päähenkilöt tarinan alussa Kabuliin ja heidän nimensä ovat Amir ja Hassan. Vaikka poikia voidaankin pitää erottamattomina ja parhaina ystävinä, ei heidän ystävyyttään kuitenkaan voida pitää tasa-arvoisena. Amir on nimittäin pataani ja tulee rikkaasta perheestä. Hassan on hazara ja hän tulee köyhästä palvelijan perheestä.

Khaled Hosseinin Leijapoika on tarina ystävyydestä, uskollisuudesta sekä kateudesta

Vaikka Amir onkin monessa suhteessa etuoikeutettu isänsä ainokaisena poikana, on hän välillä kateellinen ystävälleen Hassanille, koska kokee hänen isänsä rakastavan kyseistä ystävää enemmän kuin Amiria. Poikien ystävyydessä näkyy epätasa-arvoisuus moni tavoin ja Hassania voidaan jopa pitää rikkaan Amirin omana palvelijana, joka tekee mitä Amir pyytää. Tästä huolimatta Hassan rakastaa ystäväänsä suuresti ollen tälle monessa suhteessa uskollinen jopa äärimmäisissä tilanteissa. Amir toisaalta rikkoo ystävyytensä Hassaniin, koska ei pysty vastaamaan tämän uskollisuuteen samalla mitalla. Vaikka näennäisesti kirja kertookin Amirin ja Hassanin väleistä, on rivien välistä helposti luettavissa Afganistanin yhteiskuntaluokkien välisistä eroista.

appdev