Blog

E-kirja kulkee aina mukana

Nopeasti digitalisoitunut ympäristömme on tuonut mukanaan myös e-kirjat. Sähkökirja tai toiselta nimeltään myös e-kirja (eng. e-book) on nimensä mukaisesti sähköiseen muotoon tallennettu kirjallinen teos. Aikaisemmin e-kirjoja oli jo saatavilla perinteisillä CD-levyillä, mutta nykyään kaikki e-kirjat löytyvät internetistä. E-kirjan lukemiseen vaaditaan joko tietokone, älypuhelin, tabletti tai yksinomaan e-kirjojen lukemiseen suunniteltu lukulaite.

E-kirjat tuovat sekä ulkomaalaisten klassikot että kotimaiset suosikit yhteen ja samaan paikkaan, jolloin niitä on helppo kuljettaa mukana missä vain ja milloin vain. Mikä parasta, oli kyseessä sitten yksi tai useampi e-kirja, ne painavat taskussa aina täsmälleen saman verran kuin itse älylaite, eivätkä näin ollen vie myöskään ylimääräistä tilaa täydessä repussa tai laukussa.

Miten e-kirja toimii?

Kuten yllä jo mainittiin, e-kirja on sähköiseen muotoon tallennettu kirjallinen teos, jota voidaan toistaa laitteilla, jotka osaavat lukea e-kirjan tiedostomuotoa. Lukulaitteena voi toimia tänä päivänä lähes mikä tahansa vähänkään modernimpi tietokone, tabletti, älypuhelin tai Amazon Kindlen tapainen e-kirjojen lukemiseen suunnattu lukulaite. E-kirjan lukemiseen älylaitteelta vaaditaan vähintään e-kirjan tiedostoa vastaava muistitila ja Adobe Reader -ohjelma. Älylaitteen ei missään nimessä tarvitse olla upouusi, sillä myös käytetyt Iphonet käyvät erinomaisesti e-kirjojen lukemiseen.

E-kirjaa voi lukea lähes kaikenkokoisilta näytöiltä, mutta toki suuremmat näytöt sopivat paremmin silmille. Nykyiset e-kirjat on myös suunniteltu niin, että ne mukautuvat automaattisesti näyttöön kuin näyttöön, jolloin e-kirjan toiminnoista, kuten sivujen kääntämisestä ja zoomauksesta on tehty mahdollisimman helppoa ja mukavaa.

Tiedostomuodot

Tänä päivänä e-kirjojen luomiseen käytetään PDF-formaatilla varustettuja tiedostoja. Näitä e-kirjoja voi lukea yllämainitulla Adobe Reader -ohjelmalla. Adobe Reader säilyttää e-kirjan samassa muodossa, kuin se on alkuperäisesti tallennettu, mukautuen kuitenkin samalla käytettävään laitteeseen, oli kyseessä sitten Android- tai iOS -järjestelmällä varustettu älylaite.

Muita e-kirjoja tukevia tiedostomuotoja ovat muun muassa vanhanaikaisempi HTML-muoto, Microsoftin Compiled HTML Help eli CHM-muoto sekä piraattikirjoissa käytetyt CBR- ja CBZ-muodot. Näitä edellä mainittuja tiedostomuotoja käytetään e-kirjoissa PDF-formaattiin verrattuna kuitenkin varsin vähän. Lisäksi nämä vähemmät käytetyt tiedostomuodot eivät välttämättä toimi optimaalisesti kaikilla älylaitteilla, toisin kuin PDF-formaatti.

Maksullinen vai ilmainen e-kirja?

E-kirjan saa helposti lunastettua tänä päivänä e-kirjoja myyvistä verkkokaupoista. Vaikka e-kirjojen valikoima onkin valtava ulkomaalaisilla sivuilla, myös suomalaiset verkkokaupat ovat hiljalleen ottaneet valikoimaansa yhä enemmän myös sähköiseen muotoon tuotettuja kirjoja. Älylaitteille löytyy myös nimenomaan e-kirjoihin erikoistuneita kuukausimaksullisia sovelluksia, joiden kautta käyttäjät voivat ladata ja tallentaa suosikkikirjojaan helposti ja nopeasti. E-kirjat ovat tarkoitettu lähes aina pelkästään omaan käyttöön ja niiden levittäminen ja tulostaminen on tekijänoikeuslailla kiellettyä.

E-kirjoista ei tosin aina ole pakko maksaa. Monet kuntien kirjastot ovat myös alkaneet lisäämään e-kirjojen tarjontaa ja aivan kuten perinteistenkin kirjojen kohdalla, myös kirjaston e-kirjavalikoima on kirjastokortin omaaville henkilöille täysin ilmaista. Monet kirjastot lainaavat asiakkailleen myös e-kirjojen lukemiseen suunnattuja lukulaitteita, jos niitä ei omasta takaa löydy.

Myös netistä hakemalla ilmaisia e-kirjoja löytyy varsin helposti erityisesti silloin, kun kielivaihtoehtona on englanti tai muu laajemmin puhuttu kieli, kuten saksa, italia, ranska ja espanja. Ilmaisia e-kirjoja löytyy muun muassa Google Books ja Open Library -palveluista, Gutenberg-projektista ja sen suomalaisesta vastineesta kirjailija Elias Lönnrötin mukaan nimetystä Lönnrot-projektista.

appdev