Blog

Millainen on hyvä lastenkirja?

“Lukeminen kannattaa aina!”, on sanonta, josta on muodostunut jo tutuksi tullut fraasi. Erityisen hyvin tämä pitää paikkaansa lasten kohdalla, sillä kun lapsille luetaan, heidän kielellinen kehityksensä ottaa suuria harppauksia eteenpäin. Samalla vaikutetaan myönteisesti lapsen lukutottumuksiin ja luodaan pohjaa sille, että lapsi todennäköisesti lukee itsekin myöhemmällä iällä. Lastenkirjoja on nykyisin tarjolla runsaasti, mutta millainen on hyvä lastenkirja ja mitä lapsille kannattaa lukea? Kerromme tässä artikkelissa muutaman aiheeseen liittyvän vinkin.

Hyvä lastenkirja kiinnostaa lasta ja vastaa hänen ikätasoaan

Hyvä lastenkirja tietysti kiinnostaa lasta, ja tarjoaa vastauksia hänen kysymyksiinsä. Lisäksi hyvä kirja vastaa kuuntelijan ikä- ja kehitystasoa. Jos lapsi on kiinnostunut vaikkapa perhosen kehittymisestä, kannattaa valita kirja, joka kertoo tästä teemasta ja vie lapsen kiinnostusta eteenpäin kuin huomaamatta. Tässä tapauksessa kannattaa tarttua esimerkiksi Eric Carlen aiheesta kirjoittamaan kirjaan, joka opettaa samalla monia muitakin erityisen tärkeitä asioita pienelle kuuntelijalle.

Toisinaan voi käydä niinkin, että hyvän kirjan kautta lapsi kiinnostuu jostakin tietystä aiheesta ensimmäistä kertaa. Edellä mainittu Eric Carlen kirja on oivallinen esimerkki tässäkin tapauksessa, sillä kirja saattaa houkutella lapsen tutustumaan niin perhosen kehittymisen vaiheisiin kuin muihinkin luonnon pieniin ihmeisiin.

Hyvä kirja vastaa kysymyksiin ja auttaa käsittelemään vaikeitakin asioita

Joskus lapsen elämässä voi tapahtua ikäviä asioita, ja hänellä voi olla käsiteltävänään vaikeita teemoja, kuten vaikkapa läheisen kuolema tai vanhempien avioero. Tällöin asiaa on helpompi lähestyä aihetta käsittelevän laadukkaan lastenkirjan kautta. Esimerkiksi pikkusisaruksen syntymästä on kirjoitettu monia hyviä kirjoja, joiden kautta on helppo avata keskusteluyhteys oman lapsen kanssa tilanteessa, jossa perheeseen on syntymässä uusi vauva. Nykyisin on kirjoitettu useita lastenkirjoja myös esimerkiksi erilaisista perheistä, joiden kautta aiheesta on luontevaa keskustella lapsen kanssa. Hyvä lastenkirja tuo tällaisissa tilanteissa helpotusta myös vanhemmalle vaativaan kasvatustehtävään, ja hyvän lastenkirjan löytäminen voikin parhaimmillaan tuntua tätä taakkaa keventävältä asialta.

Hyvässä lastenkirjassa pelkkä tarina ei riitä, vaan myös kuvien tulee olla laadukkaita ja lasta kiinnostavia. Hyvät kuvat vievät tarinaa eteenpäin ja tukevat sitä. Yleensä lapset pitävät erityisesti värikkäistä kuvista. Myyrä on hyvä esimerkki lastenkirjasta, jossa kuvat tukevat tarinaa ja ovat erityisen tärkeä osa sitä. Mitäpä olisivatkaan Myyrä-kirjat ilman suloisia Myyrän kuvia, jotka todellakin kertovat enemmän kuin tuhat sanaa?

Mistä hankkia lastenkirjoja?

Kirjastot ovat täynnä hyviä lastenkirjoja. Jos haluat kuitenkin hankkia omia lastenkirjoja kotiin, saattavat kirjojen hinnat tuntua varsin korkeilta. Saatat jopa joutua turvautumaan erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin, kuten https://www.freedomrahoitus.fi/ kirjojen hankkimiseksi. Eri verkkokaupat tarjoavat laajan valikoiman hyviä lastenkirjoja, ja niistä voi löytää myös hyviä kirjatarjouksia. Kirjoja myyvät kivijalkakaupat ovat olleet viime vuosina vähenemään päin, sillä myös kirja-ala on nykyisin kovin kilpailtu. Nettikaupat pystyvät yleensä vastaamaan tähän kilpailuun kivijalkakauppoja paremmin. Myös ostotapahtuma on verkkokaupoissa kivijalkakauppoja helpompi, sillä kirjojen selailun ja etsimisen voi hoitaa vaikka omalta kotisohvalta käsin tarvitsematta raahautua kivijalkakauppoihin kirjaostoksille. Kirjaostoksilla ei kannata unohtaa myöskään äänikirjoja, jotka tarjoavat lapsille viihdykettä silloinkin, kun äiti tai isä on liian kiireinen lukeakseen itse lapselle ääneen!

appdev