Blog

Internetin yhteisöt lukutoukille

Internetistä löytyy samanhenkisiä ihmisiä vaivattomammin kuin tosielämässä – kiinnostuksen kohteista riippumatta. Ei pitäisi tulla siis yllätyksenä, että myös kirjallisuuden harrastajat – tuttavallisesti siis lukutoukat – ovat löytäneet toisensa myös netissä, ja muodostaneet siellä tiiviitä yhteisöjä. Tunnetuin ja suurin näistä lienee lukijoille suunnattu Goodreads, lukupiiri, jossa on yli 7 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää. Kirjallisuudesta kiinnostuneita ryhmiä ja julkaisuja löytyy myös esimerkiksi YouTubesta, Twitteristä ja Instagramista. Kaikki nämä yhteisöpalvelut sopivat omista erityispiirteistään huolimatta hyvin esimerkiksi kirja-arvosteluiden jakamiseen, kirjaostosten esittelyyn ja yleiseen mielipiteiden vaihtoon, sekä jutusteluun samanhenkisten ihmisten kanssa.

BookTuben ihmeellinen maailma

YouTuben epävirallinen kirjayhteisö tunnetaan nimellä BookTube. BookTuben kautta lukutoukat pääsevät keskustelemaan esimerkiksi kirjoista, joita he aikovat lukea, tai ovat lukeneet. Jotkut ovat myös perustaneet kirjakerhoja ja lukupiirejä, ja keskustelevat valitsemastaan kirjasta live-videon välityksellä katsojien kanssa. Myös meikki- ja muotiaiheisilta YouTube-kanavilta tuttuja haul -videoita (eli ostosten esittely -videoita) löytyy myös kirjoihin keskittyviltä kanavilta.

YouTube voidaan ottaa osaksi myös niin sanottuja “read-a-thon”-tapahtumia, eli lukumaratoneja, jonka aikana yritetään esimerkiksi lukea niin paljon kuin sovitussa ajassa suinkin ehtii. Yksi esimerkki lukumaratonitapahtumasta on The Reading Rush, johon osallistui 16 000 ihmistä kesällä 2019. Kyseinen tapahtuma tunnettiin ennen nimellä BookTubeAThon, jonka yhtenä tärkeänä osana olivat YouTubessa toteutettavat videohaasteet. Tapahtuman kävijämäärän kasvaessa sen nimi vaihdettiin, ja nykyään sen pääasiallisena tarkoituksena on yhdistää netin lukutoukat.

Lukumaratoniin voi valmistautua raivaamalla lukemiselle aikaa kalenterissaan, ja ostamalla naposteltavaa ja juotavaa lukuhetkiä varten. He, jotka tarvitsevat silmälaseja, voivat varmistaa että rillien linssit ovat puhtaat, jotta mikään ei häiritse lukemista. Hyvä vaihtoehto silmälaseille on kuukausilinssit, jotka saa kotiin nopealla toimituksella. Kun herkut on valmiina, lukunurkkaus katettu ja näkö on tarkka, lukeminen voi alkaa!

Lukijat ja kirjailijat kohtaavat Twitterissä

Twitterissä kirjallisuuden ystävät voivat keskustella heitä kiinnostavista kirjoista, sekä vaihdella kustannusmaailman huhuja ja uutisia. Erityistä Twitterissä on se, että siellä lukijat voivat myös kohdata kirjailijoita, joita voi muuten olla hankala tavoittaa. Kirjoista kiinnostuneet ihmiset mielletään usein introverteiksi, jonka takia moni lukutoukka onkin ottanut Twitterin omakseen – siellä kanssakäyminen muiden kanssa käy nimittäin näppärästi, vaikka omalta kotisohvalta käsin.

Twitterissä lukijat voivat käyttää sopivia aihetunnisteita juuri oikean yleisön tavoittamiseksi. Aihesanojen avulla voi löytää myös henkilöitä, jotka haluavat vaihtaa kirjoja – esimerkkinä #booksfortrade. Twitterin monipuolisuuden takia moni kirjallisuuden ystävä onkin löytänyt oman paikkansa sieltä.

Bookstagramissa kirjan saa tuomita kannen perusteella

Instagramin kirjoihin keskittyvät käyttäjät ovat aktiivisia, ja julkaisevat toinen toistaan kauniimpia kuvia kirjoista lähes päivittäin. Kommenttiosiossa käydään usein myös keskustelua kirjoihin liittyen. Kuvien ottaminen kirjoista voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa siihen voi liittyä paljonkin suunnittelua. Monet esimerkiksi noudattavat yhtenäistä väriteemaa, jotta kaikki käyttäjän kuvat sopivat kauniisti yhteen. Instagramiin liittyminen on varsin vaivatonta, ja hyvän kameran omaavalla älypuhelimella ja hyvällä valaistuksella pääsee jo pitkälle.

Vaikka aluksi niin kutsutun Bookstagramin esteettisyyden tavoittelu voi vaikuttaa ainoastaan pinnalliselta, kätkeytyy käyttäjien taakse kuitenkin innokkaita kirjatoukkia. Kauniiden kuvien ohessa voidaan kirjoittaa pintaa syvempi arvostelu kirjasta, tai avata keskustelu, jota voidaan jatkaa kuvan kommenttikentässä. Bookstagram voikin olla kokonaisvaltainen ja inspiroiva kokemus monelle lukijalle, ja sovelluksen kautta voi löytää samoista aiheista kiinnostuneita kavereitakin.

appdev