Blog

Kuka on Maria Jotuni?

 

Maria Jotunia voidaan pitää yhtenä suomalaisena klassikkokirjailijana. Esittelemme tässä artikkelissa kyseisen kirjailijan lyhyesti ja tiivistetysti.

Maria Jotunin lapsuus

Maria Jotuni vietti lapsuutensa Kuopiossa eläen vaatimatonta elämää. Vaikka taloudellisesti ja ulkoisesti elämä olikin vaatimatonta, niin Marian henkisiä tavoitteita pyrittiin tukemaan jo hänen lapsuudenkodissaan. Jo ollessaan kouluikäinen Maria huomasi pitävänsä erityisesti kirjoittamisesta, mikä ohjasi hänen tulevaisuudensuunnitelmiaan. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1900 hän aloitti Helsingin yliopistossa historian ja taidehistorian opinnot aikoen opettajaksi. Tutkinto ei kuitenkaan valmistunut, koska Maria käytti yhä enemmän ja enemmän aikaansa kirjoittamiseen. Intohimo alkoi siis viedä Mariaa.

Avioliitto

Maria Jotuni avioitui kirjallisuudentutkijan, Viljo Tarkiaisen, kanssa vuonna 1911 ja heille syntyi pojat Jukka ja Tutu. Sodat vaikuttuvat myös Marian elämään tuoden mukanaan rahahuolia ja muuta epävarmuutta. Vuonna 1943 Maria Jotuni kuoli kärsittyään sydämen vajaatoiminnasta.

Maria Jotunin kirjoitustyyli

Maria Jotunin kirjoitustyyliä voidaan kuvata realistiseksi, impressionistiseksi sekä ekspressionistiseksi. Hän on tullut erityisen kuuluisaksi rakkaudettomuuden kuvaajana sekä novellien ja näytelmien kirjoittajana. Usein Maria Jotunin kirjoittamat tarinat tuovat esiin naisen näkökulman tai ovat dialogiin perustuvia.

Teokset

Huojuva talo on Maria Jotunin tunnetuimpia teoksia. Hänen muita teoksiaan ovat Suhteita, Rakkautta, Arkielämää, Kun on tunteet, Martinin rikos, Jussi ja Lassi, Tyttö ruusutarhassa, Maria Jotunin ihmisiä, Äiti ja poika. Elämän hiljaisina hetkinä, Norsunluinen laulu sekä Jäähyväiset.

appdev