Blog

Mihin suomalaisiin kirjallisuuden klassikoihin jokaisen kirjallisuuden ystävän tulisi tutustua?

 

Puhuttaessa kirjallisuudesta puhutaan usein myös kirjallisuuden klassikoista. Tässä jutussa käsittelemme sellaisia suomalaisia kirjallisuuden klassikoita, jotka jokaisen kirjallisuuden ystävän tulisi mielestämme lukea.

Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläinen on erityisen harvinaislaatuinen teos

Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläinen kohoaa itseoikeutetusti suomalaisten klassikoiden joukkoon. Kyseessä on vuonna 1908 syntyneen Mika Waltarin erityisen harvinaislaatuinen teos. Vaikka kriitikot eivät ylistäneetkään Mika Waltaria, niin hänen kirjoittamaansa Sinuhe egyptiläistä saatiin kaupaksi yli 550 000 kappaleen verran pelkästään kahtena ensimmäisenä vuotena kirjan ilmestyttyä myyntiin. Kansa siis tuntui pitäneen kirjailijan tyylistä kriitikoiden soraäänistä huolimatta. Sinuhe egyptiläisen menestyksestä kertoo myös se, että teos on käännetty lähes 30 kielelle.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas

Väinö Linnan Tuntematon sotilas on teos, joka jokaisen suomalaisen pitäisi lukea. Sen suosio näkyy esimerkiksi useina kirjan pohjalta tehtyinä filmatisointeina. Kirjailija syntyi 20.12.1920 ja kuoli 21.4.1992. Hän syntyi urjalaiseen torpparisukuun ja eli lapsuutensa lähellä Honkolan kartanoa. Väinö Linnan isä kuoli, kun poika oli vain 7-vuotias, mikä näyttää vaikuttaneen suuresti hänen myöhempään elämäänsä. Väinö Linna työskenteli elämänsä aikana muun muassa renkinä, mutta jopa tuona fyysisesti raskaana aikana hänet tunnettiin ahkerana lukijana, joka vieraili usein kirjastossa.

Tuntematon sotilas toi Väinö Linnalle niin paljon tuloja, että hän pystyi ostamaan perheelleen maatilan Käkisaaresta Hämeenkyröstä. Tilallaan hän toimi osa-aikaisena maanviljelijänä, millä oli suurta merkitystä hänen Pohjantähti-trilogiaansa.

Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogia

Tuntemattoman sotilaan lisäksi myös Täällä Pohjantähden alla -trilogia on klassikko, joka jokaisen suomalaisen olisi hyvä lukea. Kyseisten teosten ansiosta Väinö Linnaa voidaan pitää aikansa kulttuurivaikuttajana. Hänen katsotaan vaikuttaneen esimerkiksi luokkavihan kitkemiseen yhteiskunnastamme. Lisäksi hänen voidaan katsoa auttaneen juurruttamaan yhteiskuntaamme hyvinvointivaltion arvot, mikä on melkoinen saavutus kirjailijalta.

Muita suomalaisia kirjallisuuden klassikoita

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on varmasti monelle tuttu kirja jo kouluajoilta. Se on kuitenkin myös kirjallisuuden klassikko, joka jokaisen suomalaisen pitäisi mielestämme lukea. Muita tällaisia klassikoita ovat muun muassa Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija, Elias Lönnrotin Kalevala, Sofi Oksasen Puhdistus, Tove Janssonin Muumipeikko ja pyrstötähti, Anna-Leena Härkösen Häräntappoase, Juhani Ahon Rautatie, Mauri Kunnaksen Koiramäen talossa, Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu, Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi, Ilmari Kiannon Punainen viiva, Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie, Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa, Eino Leinon Helkavirsiä sarja, Yrjö Kokon Pessi ja Illusia, Laila Hietamiehen Hylätyt talot, autiot pihat, Aino Suholan Rakasta minut vahvaksi, Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu sekä Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirja. Unohtamatta tietenkään Veijo Meren Manillaköyttä, Maria Jotunin Huojuvaa taloa tai Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän -teosta. Ei ole lainkaan sattumaa, että klassikoiden joukossa on monia lapsille suunnattuja kirjoja!

appdev