Blog

Tunnetuimpia lastenkirjailijoita

Johdanto

Lukeminen lapsille ja lasten opettaminen lukemaan kirjoja on tärkeää ja hyödyllinen tapa kasvattaa älykkäitä lapsia. Varhain lukemaan oppivat lapset ovat hieman varttuneempina keskivertolapsia parempia päättelyä vaativissa tehtävissä ja lisäksi kielellisiltä taidoiltaan taidokkaampia. On siis lukuisia syitä, miksi lapsille kannattaa lukea ja kannustaa heitä omatoimiseen lukemiseen senkin lisäksi että se on hauskaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme kautta aikain tunnetuimpia lastenkirjailijoita niin Suomesta kuin ulkomailta.

Suomalaisia lastenkirjailijoita

Varmasti tunnetuin suomalainen, tai tarkalleen ottaen suomenruotsalainen, lastenkirjailija oli Tove Jansson, joka on tunnettu rakastetusta Muumien maailmastaan. Muumit ovat epäilemättä tuttuja kaikille suomalaisille ja ne eivät suurempia esittelyitä kaipaa. Muumit ovat myös erittäin suosittuja ympäri maailmaa ja etenkin Japanissa niillä on tietty kulttistatus. Ovathan rakastetut Muumi-animaatiotkin tehty Japanissa. Tove Jansson oli kirjailija, taidemaalari ja sarjakuvataiteilija. Hän käytti kaikkia näitä taitojaan kehittäessään Muumi-mytologiaansa. Ensimmäiset Muumi-teokset hän teki jo 1940-luvulla ja kautta aikain hän teki peräti tuhatviisisataa sarjakuvasarjaa ja lukuisia muita teoksia. Myöhemmällä iällä hän siirtyi kuitenkin tekemään enemmän aikuisille tarkoitettuja teoksia, joissa hän keskittyi ihmissuhteisiin, kotiin ja perusturvan teemojen käsittelyyn. Hän sai lukuisia tunnustuksia teoistaan ja kuoli kesäkuussa 2001. Sen jälkeen, Muumi teokset ovat jatkaneet suosiotaan ja Naantalissa on todennäköisesti vielä pitkään tulevaisuudessakin Muumimaailma.

Suomessa on toki monia muitakin lastenkirjailijoita. Näitä ovat muun muassa Sinikka ja Tiina Nopola jotka ovat kehittäneet Heinähattuja Vilttitossu lastenkirjasarjaa, josta on sovitettu elokuvia ja näytelmiä. Heidän teoksissaan seikkailee Heinähattu ja Vilttitossu, Kattilakosken perheestä. Hahmojen nimet tulevan heidän tavasta pukeutua ja heidän tarinoissaan ammennetaan paljon sisältöä heidän henkilökohtaisista luonteeneroista osana jännittäviä seikkailuja. Kolmas varmasti monille tuttu sarja on Mauri Kunnaksen Koiramäki-sarja. Joissa seikkailee erilainen eläinsakki aina Kalevalasta avaruuteen. Hänen teoksistaan on tehty lukuisia sovituksia niin kalentereihin, leluihin kuin animaatioelokuviinkin. Neljäs, hieman vanhempi mutta tunnettu lastensarja on Uppo-Nalle, jonka kehitti Elina Karjalainen jo 1970-luvulla. Uppo-Nalle on seikkaillut monissa teoksissa myös, aina valkokankaalta teatterisovituksiin.

Ulkomaisia lastenkirjailijoita

Ulkomailta löytyy toki myös valtava määrä lastenkirjailijoita. Näistä klassisia, tunnettuja kirjailijoita on muun muassa C.S Lewis, jonka Narnia maailma on monille myös Suomessa tuttu, jos ei muualta niin ainakin elokuvasovituksista. Kirjat ammensivat sisältöä kristinuskon allegorioista ja rikkaasta mielikuvituksellisesta sisällöstä. Hänen teoksiensa tavallaan vasta kohta on Philip Pullmannin teokset, joiden hahmot nojaavat enemmän järkeen ja logiikkaan Universumin tomu teoksissaan.

Toinen klassikkolastenkirjailija on Lewis Carroll, joka on jokaiselle tuttu Liisa Ihmemassa teoksensa pohjalta. Hänen eriskummallinen lastenkirjansa on säilyttänyt suosiota ihastuttavan outouden ansiosta, jonka pohjalta on tehty valtavan suosittuja elokuvia. Pohjoismaista löytyy Tove Janssonin lisäksi toinen rakastettu kirjailija, tanskalainen H. C. Andersen joiden teokset lukuisia ja tunnettuja aina Rumasta Ankanpojasta Pieneen Merenneitoon.

Ehkäpä kaikkein tunnetuin nykyisistä lastenkirjailijoista on Iso-Britanniasta kotoisin oleva J.K Rowling, joka kirjoitti Harry Potter teokset. Hänen teoksensa saivat huimaavan suosion nopeasti ja niiden pohjalta on tehty lukuisia, Hollywood elokuvia. Velhosarja on myös käännetty tietokonepeleihin ja niistä on tehty jopa oma huvipuisto Yhdysvaltoihin. Lapsille lukeminen siis kannattaa ja nykypäivänä teknologiset avut tekevät kasvatuksesta vieläkin helpompaa vaikkapa tendly-sovelluksen avulla. Maailmassa on siis lukuisia tunnettuja lastenkirjailijoita mutta Suomi ei suinkaan ole takapajulaa tällä osa-alueella, sillä meiltäkin löytyy mielikuvituksellinen ja rikas oma sarjansa Tove Janssonin muumien ansiosta.

appdev