Blog

Onko Agatha Christien kerrontatapa jo liian vanhanaikainen nykyaikaisiin kuvauksiin?

 

Vaikka Agatha Christietä voidaankin pitää eräänä parhaana rikoskirjailijana kautta aikojen, voidaan toki myös kysyä, onko hänen kirjojensa maailmankuva jo hieman liian vanhanaikainen 2000-luvun filmatisointeihin vai pitääkö Agatha Christie yhä edelleenkin pintansa nerokkaana dekkaristina, jonka geometrisesti punotut juonet ihastuttavat myös 2000-luvun lukijoita ja katsojia? Pureudumme tähän dilemmaan tässä jutussa.

Onko Agatha Christien kirjojen maailmankuva aikansa elänyt?

Osa kriitikoista on sitä mieltä, että Agatha Christien kirjoissa kuvaama maailmankuva on jo eittämättä aikansa elänyt sekä liian vanhanaikainen käytettäväksi filmatisoinneissa 2000-luvulla. Tähän on useita syitä. Ensinnäkin Agatha Christie ei kuvannut tarinoissaan seksiä taikka väkivaltaa. Tämä oli Agatha Christieltä täysin tietoinen sekä tarkoituksellinen teko, sillä väkivalta tai seksi ei Agatha Christien mielestä sopinut arvoitusdekkareiden tyyliin.

Onko väärin tuoda uusiin filmatisointeihin sellaisia komponentteja, jotka eivät kuuluneet Agatha Christien tyyliin ja maailmankuvaan?

Uusiin filmatisointeihin on tuotu mukaan seksiä sekä väkivaltaa, jota ei Agatha Christien alkuperäisissä tarinoissa nähty, minkä vuoksi voidaankin kysyä, ovatko nämä filmatisoinnit enää uskollisia Agatha Christien alkuperäiselle tyylille? Esimerkiksi Viisi pientä possua, joka on filmattu uudelleen vuonna 2003 ja jossa seikkailee kuuluisa Agatha Christien luoma hahmo Hercule Poirot, sisältää homoseksuaalisten suhteiden kuvausta sekä viattoman henkilön teloituksen, mikä on täysin ristiriidassa Agatha Christien alkuperäisen teoksen kanssa.

Jopa Neiti Marple -tv-sarja on saanut kokea uudistuksia, koska kyseisessä sarjassa neiti Marplen taustatarinaksi kerrotaan, että hänellä on ollut onnettomasti päättynyt suhde naimisissa olevan miehen kanssa ja hän menestyy rikosten ratkaisemisessa niin hyvin, koska rikollisten kokemat tunteet ovat hänelle itselleen tuttuja. Tämä taustatarina ei ole lainkaan yhteneväinen Agatha Christien luoman neiti Marplen kanssa ja kiihkeimpien Agatha Christie -fanien mielestä kyseessä on lähes pyhäinhäväistys.

Voidaankin kysyä, onko nykyinen filmatisointityyli jo liiankin seksi- ja väkivaltapainotteinen ja voisiko Agatha Christien alkuperäisten kirjojen kuvaama maailmankuva tuoda tähän seksi- ja väkivaltapainotteiseen maailmaan jopa raikkaan ja hieman poikkeavan tuulahduksen, jos sille vain annettaisiin tähän tilaisuus. Onko yleensäkään oikein, että Agatha Christien kirjojen arvomaailmaa ja maailmankuvaa pyritään muokkaamaan enemmän 2000-luvun arvomaailmaan ja maailmankuvaan sopiviksi?

Mitkä seikat ovat vaikuttaneet siihen, että Agatha Christie on suosittu vielä nykyäänkin?

Vaikka Agatha Christien teoksia onkin niiden uusimmissa filmatisoinneissa pyritty muokkaamaan nykyaikaisemmiksi, niin silti ei ole edelleenkään täyttä selvyyttä siitä, mitkä syyt ovat johtaneet Agatha Christien pitkäaikaiseen suosioon. Eräs syy on varmasti hänen taitonsa punoa erityisen taidokkaita juonia, joita voidaan kuvailla jopa geometrisiksi. Toisaalta monet Agatha Christien aikalaiskirjailijat olivat tässä taitavia, mutta eivät saavuttaneet yhtä suurta suosiota kuin Agatha Christie. Toiseksi Agatha Christien ominaisuudeksi, joka on nostanut hänet jalustalle, on ehdotettu hänen voimakasta mielikuvistustaan. Mielikuvituksen sekä taidokkaiden juonien voimalla Agatha Christien tarinat ovat suosittuja vielä 2000-luvullakin.

appdev