Blog

Algerialainen Yasmina Khadra uskaltaa ottaa kirjoissaan kantaa vaikeisiin yhteiskunnallisiin asioihin

Pseudonyymistään huolimatta algerialainen Yasmina Khadra on mies – hänen oikea nimensä on Muhammed Moulessehoul ja hän on syntynyt vuonna 1955. Hän on palvellut aikoinaan upseerina Algerian armeijassa ja käytti kirjoittaessaan vaimonsa nimeä salanimenään. Kirjoittamisen hän aloitti vuonna 1984.

Onko Yasmina Khadrassa ja Khaled Hosseinissa jotakin samaa?

Toisinaan Yasmina Khadraa on verrattu afganistanilaistaustaiseen Khaled Hosseiniin ja kirjailijoiden tyylissä sekä aihevalinnoissa on kieltämättä jotakin samaa. Molemmat kirjailijat pureutuvat vaikeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin yksilön näkökulmasta, mikä tuo nämä monimutkaiset ja monisyiset aiheet lähemmäs lukijaa.

Yasmina Khadran Attentaatti on oivallinen esimerkki vaikean aiheen käsittelystä yksilön näkökulmasta käsin

Yasmina Khadran Attentaatti on yksi hänen suomeksi käännetyistä teoksistaan. Yhteensä neljä hänen teoksistaan on julkaistu suomeksi. Attentaatin lisäksi suomeksi on julkaistu Kabulin pääskyset, Bagdadin kutsu ja Osattomien Olympos. Nämä teokset ovat vain pieni osa kirjailijan tuotannosta, sillä yhteensä hän on ehtinyt julkaista 20 teosta ja yhteensä hänen teoksiaan on käännetty yli 10 kielelle, joista suomi on vain yksi käännöskieli.

Attentaatti kuvaa tilannetta, jossa viha sekä epäluulo ovat aina läsnä. Tarina kuvaa terrorismia sekä niitä syitä, joiden vuoksi ihmisestä tulee terroristi. Kirja on julkaistu 2005 ja sen tapahtumat sijoittuvat Israeliin.

Yasmina Khadran tarinan lähtökohta on melko yllättävä. Tarina kertoo nimittäin menestyvästä arabilääkäristä, jonka vaimo tekee Jerusalemissa itsemurhaiskun. Masentunut ja vaimonsa teosta järkyttynyt lääkäri alkaa tutkia niitä syitä, jotka ajoivat hänen vaimonsa näin epätoivoiseen ratkaisuun. Suomessa joudumme ajoittain lukemaan itsemurhaiskuista lehdistä tai näemme niistä kertovia uutisotsikoita. Emme kuitenkaan juuri koskaan pääse pureutumaan näihin aiheisiin yksilön näkökulmasta käsin – emmekä varsinkaan terrorismiin syyllistyneiden ihmisten tai heidän läheistensä näkökulmista käsin. Yasmina Khadran Attentaatti tarjoaa tähän tilaisuuden ja vaikkei terrorismia voidakaan koskaan hyväksyä, on silti tärkeää ymmärtää niitä syitä, jotka vaikuttavat näin epätoivoisten tekojen tekemiseen. Vaikuttamalla näihin syihin, voidaan nimittäin vaikuttaa myös terrorismiin!

appdev